Pensiunea Diana
 

Una dintre cele mai spectaculoase zone ale României este zona numită "Cazanele Dunării", acolo unde fluviul se luptă să răzbată din strânsoarea stâncilor. Şi ca spectacolul să fie complet, pe maluri se ridică sculpturi săpate direct în piatră şi mănăstiri pitoreşti.

Mănăstirea Mraconia

 

Una dintre aceste mănăstiri este Mraconia, un aşezământ monahal construit în apropiere de localitatea mehedinţeană Dubova. Lăcaşul de cult a luat locul unei vechi biserici, înghiţită de ape la construirea Barajului de la Porţile de Fier.

Mănăstirea Mraconia a fost cunoscută şi ca Mănăstirea din Valea Dunării sau de la Ogradena Veche, o comună din apropiere. Cuvântul "mraconia" înseamnă "loc ascuns" sau "apă întunecată".

La Mraconia se poate ajunge uşor. Lăcaşul de cult se află pe drumul ce leagă Orşova de Moldova Nouă. În apropiere se află şi sculptura în stâncă ce reprezintă chipul lui Decebal.

Statuia lui Decebal

 

Este înaltă de 55 m şi lată de 25 m. Ea a fost sculptată după modelul celei din stânca Muntelui Rushmore din statul american South Dakota şi este cea mai mare statuie din Europa: are cu doar şase metri mai puţin decât Statuia Libertăţii, dar cu opt mai mult decât monumentul lui Hristos din Rio de Janeiro, şi cu aproximativ 10 metri mai mult decât înălţimea legendarului Colos din Rhodos.

Locul realizării sculpturii este în apropiere de oraşul Orşova, în zona cataractelor de la Cazanele Mici (golful Mraconia), pe malul stâng al Dunării, acolo unde adâncimea fluviului este cea mai mare: 120 de metri.

Ideea construirii acestei statui i-a aparţinut omului de afaceri român I. C. Drăgan .

Pestera Ponicova

 

Cea mai mare din întreg defileul Dunării (galeriile însumeaza 1660m) poate fi accesată de pe uscat sau de pe Dunăre cu barca. Este accesibilă şi persoanelor mai puţin experimentate, echipamentul putând fi unul de circumstanţă. Vă recomandăm galeria activă (a râului Ponicova) si pe cea arhaică (sala cu Coloane a Marelui Şarpe).

Cei mai curioşi pot vizita şi galeria cu guano a Liliecilor. Un insoţitor avizat este recomandat celor ce vin pentru prima oară.

La intrarea în peştera Ponicova, pârâul cu acelaşi nume creează nişte chei scurte şi sălbatice şi un pod natural lung de circa 25 m şi înalt de 6 - 8 m.